De winter staat voor de deur. Tijd voor winterbanden, zou je zeggen, maar is dat ook zo? Dat is een persoonlijke keuze. Er zijn drie afwegingen die u hierbij kunt maken.
- Is er een verplichting, hier of in het buitenland?
- Bij welk weertype zijn winterbanden aan te raden, wat is veilig?
- Wat zijn de kosten? Want let op: winterbanden zijn niet standaard opgenomen in uw lease- of huurcontract.
Winterbanden zijn niet verplicht
In Nederland zijn winterbanden op dit moment niet verplicht. En het lijkt erop dat hierin op korte termijn ook geen verandering komt. Er is geen meerderheid voor een winterbandenwet, de overheid laat de keuze om winterbanden te gebruiken aan de automobilist zelf. Ook in het buitenland zijn winterbanden veelal niet verplicht. Wilt u weten hoe het precies zit in het land dat u wilt bezoeken, klik hier voor de meest recente regelgeving.
Winterbanden zijn geschikt voor sneeuw
Winterbanden zijn bij uitstek geschikt als er sneeuw op de weg ligt. De winterband heeft namelijk lamellen die zorgen voor extra grip. De bandenbranch houdt een richtlijn aan van 7°C. Is het buiten 7 graden of lager, dan bewijst de winterband zijn nut.
Let wel: er zijn tests waaruit blijkt dat het voordeel van de winterband op droog en nat wegdek niet aantoonbaar is. Sterker nog, de normale band zou zelfs tot -1°C meer grip bieden. U kunt zelf een inschatting maken, we willen met deze informatie alleen aangeven dat de mening van de bandenbranche niet door iedereen wordt gedeeld.
Blijft natuurlijk staan dat winterbanden wél de beste keuze zijn bij sneeuw. Maar om hoeveel dagen per jaar hebben we het dan eigenlijk? In Nederland ligt er gemiddeld 3 tot 5 dagen sneeuw op de weg. Dit verschilt uiteraard per gebied en is dus ook voor iedere automobilist anders. Overigens sluiten klimatologen koude winters voorlopig uit en dus zal het gemiddeld aantal dagen sneeuw per jaar waarschijnlijk niet toenemen.
Zijn er garanties dat winterbanden beter zijn? Dat vroegen we aan Erik Staat van het bedrijf Leaseplan, dat met ruim 75.000 auto’s met winterbanden rijdt op een wagenpark van 120.000 (dat is 65%). ‘Winterbanden zouden veiliger moeten zijn, maar in de praktijk merken we daar niets van’, zegt hij. ‘Zakelijke rijders mét winterbanden rijden net zoveel schade als klanten op zomerbanden.’ Volgens Staat overschatten zakelijke veelrijders de mogelijkheden van de winterbanden. ‘Je moet natuurlijk wel je rijgedrag aanpassen.’
En hoe zit het met de kosten?
Winterbanden kosten bij een leasecontract gemiddeld € 300 per jaar. Voor dit bedrag zorgt de leasemaatschappij voor de winterbanden, het wisselen en de opslag van de banden. Bij een huur- en/of voorloopauto liggen de kosten aanzienlijk hoger. Gemiddeld kunt u rekenen op € 50 per maand.
Let op:
Een lease- of huurcontract gaat standaard uit van normale autobanden. Wilt u winterbanden hebben dan kunt u dat zelf aangeven en regelen via uw leasemaatschappij. Daarmee wordt uiteraard wel het maandtarief hoger.
De juiste afweging maakt u zelf
U kunt natuurlijk zelf het beste bepalen of u wel of geen winterbanden wilt. Rijdt u niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen met sneeuw, bijvoorbeeld een wintersportgebied? En hoe vaak komt dat voor? De keuze is aan u. Hopelijk Hebben we u met deze informatie alvast op weg geholpen.
Veilig de winter door
Of u nu wel of niet op winterbanden rijdt, met deze tips komt u veilig de winter door:
- Pas uw rijgedrag tijdig aan
- Houd extra afstand
- Maak bij hevige sneeuwval een afweging: is het strikt noodzakelijk om de weg op te gaan óf kunt u beter een dag thuiswerken?